Sóskával és sültkrumplival várják a nézőket a Cervinus Teátrumban

Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című darabjának sajtónyilvános olvasópróbáját tartották kedden a Cervinus Teátrumban. Az eseményen kiderült, egy háromszereplős produkcióról van szó, amit sok korábbi előadáshoz hasonlóan több évadra terveznek.

Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója ismertette, az őszi próbaidőszak ezzel az olvasópróbával elkezdődött náluk, a Sóska, sültkrumpli háromszereplős darabot a nagyközönségnek először február 22-én mutatják majd be. Hozzátette, ez várhatóan egy olyan előadásuk lesz, amire kivételesen a férfiak viszik majd magukkal a nőket, és nem fordítva, ahogy az korábban megszokott volt a színház esetében.

Az ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a darabot Gulyás Hermann Sándor rendezi, akivel most először dolgoznak együtt ilyen formában. A szereplőgárda pedig férfiakból áll, név szerint Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János játszik majd a színpadon. Hozzátette, mind a darabot, mind pedig a szereplőket tekintve egy érdekes és izgalmas időszak előtt állnak. A munkafolyamat egy része Budapesten zajlik majd, hiszen a rendező és a színészek is fővárosi kötődésűek, ám a finisre visszatérnek Szarvasra.

Dr. Dósa Zsuzsa ismertette, a munkát megszokott, saját stábjuk is segíti, ami a díszlet-, és jelmezgyártást tekinti. Ez utóbbiak felelőse Balázs Henrietta, a darab asszisztense pedig Pljesovszkiné Szeljak Mária. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, véleménye szerint ez egy sikeres darab lesz, és a tervek szerint egy olyan sorozatot fognak játszani belőle, mint amilyet például a Sors bolondjaiból, vagy az Édes Annából. Tehát nem csupán egy előadásban gondolkoznak a Sóska, sültkrumplival kapcsolatban, hanem minimum három évadban.

Gulyás Hermann Sándor kifejtette, nehéz helyzetben van egy rendező az olvasópróbán, hiszen van már a fejében egy elképzelés, egy út, amit végig szeretne vinni. Mindeközben a színészek erre az eseményre még általában csak a szöveggel ismerkedtek meg. A továbbiakban viszont együtt ismerkednek meg jobban az írott anyaggal, illetve átadja a szereplőknek azt, hogy mit álmodott meg a színpadra, hogyan néznek majd ki a terek, vagy a jelmezek. Persze a bemutatóig még számtalan dolog fog változni és alakulni. Hozzátette, az idejük szűkös, ezért még karácsonykor is próbálni fognak annak érdekében, hogy a február 22-ei bemutatóra készen álljon a darab.

A rendező elárulta: a színdarab alapvetően egy öltözőben játszódik, méghozzá egy focimérkőzés előtt, alatt és után. Véleménye szerint a foci mindig aktuális téma. Visszatérve a Sóska, sültkrumplira ismertette, hogy annak szereplői a bíró és a két partjelző, akik egy magas téttel bíró meccset vezetnek. A bírónak ugyanis lehetősége van kijutni a FIFA-ra, vagyis megmutatkozni a nemzetközi porondon, ezáltal komoly karrierlehetőséghez jutva. A két partjelző pedig ebben vagy segíti, vagy hátráltatja. Ez a színpadon kiderül. Annyi viszont bizonyos, hogy a meccsen kívül összeköti a három férfit még egy nő is, ami természetesen feszültségeket szül.

A két évtizede íródott darabot modernizálva viszik színpadra

Gulyás Hermann Sándortól megtudtuk, Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című darabja húsz évvel ezelőtt íródott, és az akkori aktuális sporthelyzetet mutatja be. Ők azonban megpróbálják azt a jelenkori sporthelyzetre aktualizálni. Itt van például a mostani magyar-bolgár mérkőzés, ami egy fontos dolog, és ebből a szituációból is be tudnak csempészni elemeket az előadásba. De felismerhetnek majd a nézők a darabban további jelenkori helyzeteket a magyar válogatott és hazai mérkőzések életéből. Hangsúlyozta, természetesen csak olyan modernizálást végeznek a darabon, ami alapjaiban nem változtatja meg azt.

https://www.beol.hu/helyi-kultura/2023/11/soskaval-es-sultkrumplival-varjak-a-nezoket-a-cervinus-teatrumban