A Betyárok c. folk musicalt a Békés megyei közgyűlés pályázati támogatásával hozza létre a szarvasi Cervinus Teátrum. A projekt vezetője: Csasztvan András, a színház igazgatója.

Elsősorban az általános iskola felső tagozatos tanulói számára készült a darab, ezért különösen fontos a témaválasztás (1848-49-es forradalom és szabadságharc) mellett a korabeli társadalmi viszonyok hiteles bemutatása.
Bartók Béla népdalgyűjtései adtak inspirációt a dalokhoz, melyek modern hangszerelésben szólalnak meg. Ehhez illeszkednek a koreográfia elemei. A szövegkönyvben a békési tájszólás (í-zés) mellett a dél-alföldi térségre jellemző szavak is megtalálhatók (pl. acsít, pacuha, kotu).
A nézők számára rövid ismertető készül, mely a színlap mellett háttérinformációkat is tartalmaz.

Az előadás során nem a betyárélet romantikus megszépítését láthatjuk, hanem a szegénylegények autentikus környezetét ismerjük meg. Történelmi tény, hogy Kossuth Lajos 1848-ban büntetlenséget ígért azoknak a betyároknak, akik beállnak a honvédseregbe. Akkoriban egy huszár kiképzése évekbe és forintok százaiba került.
A próbafolyamat 2022 január 10-én, 11.00-kor olvasópróbával kezdődik. A premier tervezett időpontja: 2022. március 10-12.

A darab rövid tartalma:
A történet 1848 őszén játszódik egy Békés megyei faluban. Sándor, a fiatal betyár és a csárdás elárvult lánya, Rózsi között szerelem szövődik. A két fiatal szeretne összeházasodni. Erre a Kossuth hirdette amnesztia ad esélyt.
Két másik férfi is verseng Rózsi kezéért. A falu özvegy bírája, akit a Pozsonyban élő földesúr teljes joggal ruházott föl, először szép szavakkal udvarol. Amikor nem ér célt, a zsarolástól sem riad vissza. A másik kérő a bécsi rendőrség embere, Herz Konrád, aki provokátorként érkezett Békés megyébe. Előbb csikóslegénynek adja ki magát, majd hivatalos személyként intézkedik.
Valaki megmérgezte a faluba érkezett osztrák katonákat. Az ügy kivizsgálása során többen is gyanúba keverednek. A darab végére kiderül, ki és miért.
A csárdában a falu népe, magyarok és tótok, okosak és kótyák, szemérmesek és kikapósak adnak színes hátteret a cselekménynek.

Az alkotókról:
Belinszki Zoltán Príma-jelölt író, dramaturg. 2013 óta dolgozik a Cervinus Teátrumban. Legsikeresebb műveit (Holle anyó, Csodaszarvas) eddig három országban játszották.
Szekér Gergő énekes, zeneszerző. Az X-Faktorban, majd A dal c. műsorban tűnt fel. 2020 óta működik együtt a szarvasi színházzal. Ez a második zenés darab, amit zeneszerzőként jegyez.
Varga Viktor Pierrot-díjas, Szarvas Város Kultúrájáért díjban részesült. A Cervinus Teátrum alapítói közé tartozik, 2014 óta a színház főrendezője.

Szereplők:

Rózsi – Eva Javorská

Sándor betyár – Szente Árpád Csaba

Kótya Pista – Kiss Péter Balázs

Bíró (Miklós bá) – Nádházy Péter

Herz Konrád – Boronyák Gergely / Varga Viktor

Bori – Balázs Henrietta

Marcsa -.  Árgyelán Edina Kitti

Falusiak –  Szabó Róbert, Kozsuch Mihály

Veszelka Józsi – Fabó Marcell

Pásztorfiú – Oláh Márkó

 

Jelmez: Balázs Henrietta

Díszlet: Salgó Balázs, Varga Viktor

Rendezőasszisztens, súgó: Gábosné Décsi Beáta

​Koreográfiák: Oláh Márkó, Szabó Róbert

 

Szövegkönyv: Belinszki Zoltán

Zene: Szekér Gergő

Rendezte: Varga Viktor

A  Békés Megyei Önkormányzat kiemelt TOP-5.3.2-17-BS1-2018-00001 azonosítószámú,  „Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében” című projektjének keretében kerül megvalósításra az előadás.