A Magyarországi Nemzetiségi Színházak JELEN/LÉT 2024. Fesztiválja 

A Magyarországi Nemzetiségi Színházak JELEN/LÉT 2024. Fesztiválja (június 1-9, Nemzeti Színház, Budapest)

Idén június 1. és 9. között a Nemzeti Színházban rendezik meg a magyarországi nemzetiségi színházak seregszemléjét, aJELEN/LÉT Fesztivált. A világesemények tükrében talán minden eddiginél fontosabb, hogy ezen társulatok újra együtt legyenek és megmutatkozhassanak a nagyközönség és a szakma előtt. A 13 hazai nemzetiség előadóművészei, előadóművészeti intézményei immáron hetedik alkalommal veszik birtokba a ferencvárosi épületet, hogy bemutassák legfrissebb alkotásaikat. A Magyarországi Szerb Színház szervezésében, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával megvalósuló Fesztiválon idén összesen 20 produkciót láthatnak az érdeklődők, szerb, bolgár, horvát, cigány, görög, örmény, szlovák és német előadások – nagyrészt anyanyelven, magyar felirattal – mellett workshopok és színészportrék is gazdagítják a palettát. Külön említést érdemel, hogy az idei esztendőben először vesz részt az eseményen az Ukrán Nemzetiségi Színház.
JELEN/LÉT Fesztivál Magyarország Kormánya, a Nemzeti Kulturális Alap, a Miniszterelnökség, és a KIM támogatásával jön létre.

A rendezvénysorozat sajtótájékoztatóját a Nemzeti Színházban tartották, ahol felszólalt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség alelnöke, a fesztivál főszervezője, Nyári Oszkár, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke, valamint Csasztvan András, a szövetség tiszteletbeli elnöke.

Amennyiben interjút készítene Rusz Milánnal, az esemény főszervezőjével, esetleg a közreműködő társulatok tagjaival, örömmel segítünk az egyeztetésben!

A sajtótájékoztatón készült képek ezen a linken érhetők el: https://drive.google.com/drive/folders/1vWA919G0HVcJ5JMN9rx47l5e7zBC9PlV
(Fotók: Szkárossy Zsuzsa)

Program: https://jelenletfesztival.hu/program/
További információ: https://jelenletfesztival.hu/

 https://jelenletfesztival.hu/program/