A magyar három nővér


A Cervinus Teátrum 2024. március 18-án kezdte el próbálni Biró Lajos Szerelem című színművét, amely 1914-ben született. A szarvasi előadás Dósa Zsuzsa dramaturgiájával és rendezésében kerül színpadra.

Barta Lajos Krausz Lajos néven született 1878. október 20-án Budapesten, és 1964. október 18-án halt meg két nappal 86. születésnapja előtt. Barta Lajos Kossuth-díjas (1956) író, újságíró. A Szerelem című színművét 1916 április 8-án mutatta be a Vígszínház. A mű nagyon szép nyelvezettel íródott, karakterei nagyon szerethető emberek. A történet egy családról szól, akik szeretetben élnek, de a felszín alatt a meg nem értés, az egymásra nem figyelés, a magány a jellemző. Ettől függetlenül bármikor egymás mellé állnak, ha szükséges, de mint minden családban az ugratás, a „borsot török” a másik orra alá, a lányoknál gyakori. A családhoz kapcsolódó szereplők is külön történettel rendelkeznek. A nézőnek jelen esetben, csak ki kell választania kinek drukkol jobban, hiszen nincsen negatív szereplő, a maguk módján mindannyian a boldogságot keresik. Hogy ez a három lány hasonlít-e Csehov színdarabjában megírt női alakokhoz, ezt Dósa Zsuzsa fogja elmondani hamarosan, és arról is faggatom majd, miért ez a darabot választotta.

A szereplők, akik ennek a szép műnek az alakjait színpadra viszik: a Szalay házaspár Szemán Béla és Sztárek Andrea. Lányaikat: – Nellit Vanya Tímea, Lujzát Enyingi Zsófia, Böskét Harcsa Boglárka jeleníti meg. Három lányhoz három fiú is nélkülöztetetlen: Komoróczi Komoróczy adótisztet Timkó János, Bikyt, a költőt Szász Borisz, Udvardy Pistát, a katonatisztet Nagy Róbert alakítja majd, Magyari László Kocsárd temetkezési vállalkozót személyesíti meg.

Az események történhetnének ma is, mert az érzelmek egy évszázaddal később sem változtak. Igen, az érzelmek játéka az előadás, mert minden egyes szereplő, a család, a kérők és a temetkezési vállalkozó is érzelmi alapon közelíti meg és mutat meg mindent a lelkéből, magából. Mindenkinek van története, vannak indokai, ami számára fontos.

Nagyon sok mulatságos jelenet van a két felvonásban, ami vidám perceket szerez majd a nézőknek, de biztosan elgondolkodnak majd az előadás végén egy-két jeleneten, egy-két mondaton, mozdulaton, egy-két miérten.

Az olvasó és elemző próbákat látva nagyon vidám, mégis komoly témákat érintő előadás készülődik a Cervinus Teátrum kamaratermében. A bemutatóra április 26-án és 27-én várják a közönséget.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

https://www.newjsag.hu/2024/04/04/a-magyar-harom-nover/